“OMÜ UZEM Bir Marka, Bunu Herkes Biliyor!”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Başdanışmanı ve OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, AKS TV’de yayınlanan Haberin Sesi programının konuğu oldu.

Cengiz, OMÜ UZEM’in faaliyetleri ve uzaktan eğitimin tanımı, içeriği ve metotları ile ilgili genel bilgiler verirken, OMÜ UZEM’in işleyişi, personel yapısı ve faaliyetleri hakkında da izleyenleri bilgilendirdi.

“Hayat Boyu Öğrenim” İlkesi Bizim İçin Önemli

Cengiz, uzaktan eğitimin kaçınılmaz olarak, küresel teknolojik gelişmelerin bir ürünü olduğunu dile getirerek, hayat boyu öğrenme kaygısının bireyleri kişisel gelişim amaçlı olarak motive ettiğini belirtti. Cengiz sözlerini sürdürürken, “Uzaktan eğitimin temellerinin atıldığı Avrupa’da da bu ilkenin, hayat boyu öğrenmenin halen geçerli olduğunu görmemiz gerekli. Biz de bu prensiple hareket ediyoruz, kişileri, işinden ya da memleketinden ayırmadan öğrenim hayatlarına devam etmelerini sağlamak için çalışmalar sürdürüyoruz” dedi. Uzaktan eğitimin tanımı, içeriği ve metotları hakkında da bilgi veren Cengiz, bu metodun çok kullanışlı ve kolay çözümler sunduğunu ve bireylerin kariyer planlamalarına büyük katkıda bulunduğunu ifade etti.

Teknolojik Gelişmeler Uzaktan Eğitimi Zorunlu Hale Getiriyor

“Avrupa’da ilk uzaktan eğitim faaliyetlerinin mektuplaşma vasıtasıyla gerçekleştiğini biliyoruz, günümüz dünyasıyla karşılaştırıldığında bu metot çok ilkel görünüyor fakat teknolojik gelişimin ne denli hızlı seyrettiğini görmemiz açısından bu örnek çok yerinde bir örnek. Şimdi ise insanları evlerinde yüksek lisans diploması alma şansı verebiliyoruz. Geldiğimiz noktada teknolojik yenilikler bizim iş sahamızı da genişletiyor, daha farklı meslek gruplarına hitap edebiliyoruz. Bu kaygıyla, eğitim camiasından tutun, sağlık çalışanlarına, mühendislerden akademisyenlere, din görevlilerinden, kamu yöneticilerine birçok alanda hizmet vermek istiyoruz. Sloganımız ise şu: Uzaktan eğitim isteyen herkesin hakkı olmalı.”

“OMÜ UZEM Bir Marka, Bunu Herkes Biliyor”

Cengiz, Türkiye’deki uzaktan eğitim faaliyetlerinden bahsederek, OMU UZEM’in, uzaktan eğitim ve ölçme değerlendirme faaliyetlerinde Türkiye’de hatırı sayılır bir yerde olduğunun altını çizdi:

“Biz sadece eğitim programları yürütmüyoruz, bunların haricinde sınav organizasyonlarımız da mevcut. Gerçekleştirdiğimiz projelere, sahip olduğumuz teknik ve fiziki olanaklara bakıldığında Türkiye’de bu işi profesyonelce yapan birkaç merkezden biriyiz. Bu meyanda çok önemli bir sınav olan Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı’ndan bahsetmek istiyorum. Bu sınavı 2013 yılından bu yana merkezimiz yapıyor. Sınavı yurtiçi ve yurtdışında farklı merkezlerde gerçekleştiriyoruz, bunların 19’u yurtdışı, 8’i yurtiçinde, sınavın tüm aşamalarını biz gerçekleştiriyoruz, bu yıl (2017) yaklaşık 4000 kişi müracaat etti. YÖS sınavının üniversitemize bir başka artısı daha var aslında; merkezimiz ulusal olma kaygısından kurtulup uluslararası bir merkez olma kaygısına doğru evriliyor. Ayrıca YÖS sınavının OMÜ’ye gelen yabancı öğrencilere ve farklı kültürlerin üniversite bünyesine katılımında büyük bir payı olduğu da unutulmamalı.”

“Ticari Pilotaj Eğitimini Başlattık”

“Şu an 6’sı yüksek lisans, 9’u önlisans ve bir adet lisans tamamlama programımızla yolumuza devam ediyoruz. Mesela, eğitim camiasına yönelik “Pedagojik Formasyon” eğitimlerimiz halen sürüyor, her dönemde yaklaşık 1500 öğretmen adayına uzaktan eğitim imkânı tanıyoruz. Bunun yanında kampüs içinde yer alan öğrencilerimize, zorunlu dersler diye tabir edilen 5İ ders yayınımız sürüyor. Kampüs içinde 12.500 öğrencimiz bu derslerden faydalanıyor. Unutmadan ekleyeyim; Hava Yolu Ticari Pilot Lisansı Teorik Eğitimini (ATPL) de bu dönem UZAYTEM işbirliğiyle başlatmış bulunuyoruz. Gelişmekte olan havacılık sektörüne ilk adım olması açısından bu eğitimler önemli. Burada 650 saatlik bir eğitimden bahsediyoruz. Teorik eğitimin tamamı bize ait ve online şekilde seyrediyor. Bu projeyi destekliyor ve önemsiyoruz.”

“Yepyeni Projelerle Geliyoruz”

2017 – 2018 eğitim öğretim yılında yepyeni projelerimiz olacak, bunlardan bir tanesi Yaratıcı Yazarlık Sertifikasyon Programı. Hayat boyu öğrenme prensibiyle hareket edip bu yönde birçok sertifikasyon ve yüksek lisans programına imza atacağız. Bunun yanı sıra “açık öğretim” olma iddiasındayız, bu konuda ciddi adımlar attık, YÖK‘ e başvuruda bulunduk, kararı bekliyoruz, dosyamız hazır, eğer bu atılım gerçekleşirse merkezimiz daha fazla insana hizmet etmeye ve diploma vermeye fırsat bulacak, bu sayede marka değerini daha da yükseltecektir, buna inanıyorum. Bu zor bir süreç biliyoruz ama uğraşıyoruz, çaba gösteriyoruz.”